Vilken fullkomlig kross

Dags att knyta ihop säcken. Oavsett bottennappet med nya röstningssystemet så gick det inte att undgå, John Lundvik fullkomligt krossade sitt motstånd i finalen. Inte ens en potatispress hade kunnat åstadkomma samma resultat.

Att någon annan skulle roffa åt sig vinsten fanns helt enkelt inte. Vilket i sig gjorde röstningscermonin så tråkig att jag förstår varför Sarah Dawn Finér rabblade igenom poängen som om det vore en aktion. Vi vet redan resultatet, kom till sak, varför dra ut på det i onödan. (Nu kanske det egentligen handlade om tidspress men sambandet är ju talande).

Samtliga 12:or från de internationella jurygrupperna gick till John Lundvik. Inte ens Loreen eller Måns lyckades med den bedriften i sina respektive finaler. TV-tittarna har därför nu ställt in sig på Eurovision i Sverige 2020. Med all rätt. För om både svenska folket och jurygrupperna är överens borde det helt klart bli en rysare i Eurovision. Jag har inte landat i samma övertygelse ännu. John Lundvik var inte alls min vinnarkandidat efter första lyssningen, det krävdes några lyssningar till skillnad från Loreen och Måns som var så  fullkomligt självklara vinnare från början till slut. Kan bero på att John Lundvik tävlade i vad jag skulle tro är vår starkaste
final någonsin – och Arvingarna! Ja jag fattar såklart att vi inte kan skicka Arvingarna till Eurovision men självklart skulle legenderna vara i final. Vilken fröjd att se dem på scen.

SVT lyckades dessutom rädda Melodifestivalens rykte med stabila programledare och lite konsulthjälp från Edward af Sillén. Det finns helt enkelt ingenting klaga på även om man skulle vilja försöka. Stämningen skulle bli lite väl bitter. Ni gjorde det bra SVT, men tro inte att räkmackan är tillbaka bara för det. Det krävs leverans för att fylla Melodifestivalens skor och tittarsiffrorna är ett strålande kvitto på det. Som sagts tidigare, låt artister vara artister, låt komiker vara komiker och fyll ut det med stabila programledare och ett genomtänkt manus. Svårare än så är det inte. Gambla inte bort Sveriges största TV-program. Det är trots allt skattefinansierat och tittarna förväntar sig samma leverans som när de ringer 112 och behöver en ambulans.

Men nu fokuserar vi på Eurovision och satsar helhjärtat på vinst i Israel. Att sätta höga krav på våra bidrag är vi duktiga på i Sverige och allt annat än topp 5 är oacceptabelt. Björkman har förmodligen redan börjat planera Eurovision 2020. Frågan där är väl bara om det ens går att överträffa Sthlm 2016 och copy paste med Petra Mede funkar väl knappast en gång till. Eller?

För att komma till webbtidningsversionen tryck här.