Ska vi få fripass för att vi är kvinnliga sociala entreprenörer?

Ibland undrar jag om Karlskrona kommun totalt misslyckats med att förmedla vad skattepengar är. Hur skattepengar fördelas och vad vi invånare kan förvänta oss att kommunen ska leverera tillbaka. Kommunen ska leverera kommunal kärnverksamhet i form av skola, vård och omsorg och möjligtvis lite extra krydda utöver det om ekonomin tillåter.

De senaste veckorna har det uppstått någon form av verbalt krig i media om rätten att arrangera festival i Hoglands Park. Även sexismkortet är framslängt på bordet och vem kan ens bemöta det utan att begå
politiskt självmord. Men ibland kan det vara klokt att reflektera lite över saken innan en slänger sig på tangentbordet i affekt.

Kommunen vill erbjuda kommuninvånarna en skärgårdsfest. Kommunen lägger ut festen på upphandling enligt lagen om offentlig upphandling. Företag svarar på upphandling. Företag vinner upphandling. Företag väljer i sin tur att anlita annan organisation som underleverantör. Organisationen drar sig ur för de anser att de får för lite pengar och känner sig dåligt bemötta. Någonstans där gick det väldigt snett i vad som egentligen borde vara vardagsmat för entreprenörer. För det måste väl finnas andra inkomstkällor än skattepengar för att arrangera
en grön festival? Det är väl ändå själva definitionen av entreprenörskap, att klara sig utan bidrag och leva på sin egen drivkraft?

Möjligen trampar jag på redan nertrampade och ömma tår men jag tycker det upphandlade företaget och kommunledningen fått ta emot oförskämt mycket kritik i detta och någonstans får det väl ändå räcka. Sköt interna konflikter utan att dra människor i smutsen. Det finns alla möjligheter i världen att svara på upphandlingar för kommunala festivaler, söka pengar för projektledning till ett projekt, söka arrangemangsbidrag etc. Det finns också rimliga processer och tidsaspekter i det. Det kan inte vara så att en aktör ska gå förbi allt vad upphandlingar och kommunallag heter för att en har ett visst namn eller ett visst kön. Det är orimligt och dessutom olagligt. Jag blir uppriktigt ledsen och besviken över mina medsystrar när jag läser hatet som nu följer i denna soppa. Ryck upp er och kom igen.

Vad gäller det upphandlade företaget i fråga… Jag har varit med och arrangerat Karlskrona Pride sen 2014. En festival byggd helt och hållet på ideella krafter och partnerskap mellan kommun, föreningar och företag. Människor som brinner för att skapa förändring för HBTQ-personers möjligheter, där alla är med och
bidrar på sitt sätt till att skapa festivalen. Det kritiserade företaget är en av de aktörer, kanske en av de största. Jag vågar knappt räkna på hur mycket pengar de lagt för att möjliggöra Karlskrona Pride. Inte för att de måste, utan för att de vill. Det är väl ändå socialt entreprenörskap när det är som bäst?

För att komma till webbtidningsversionen tryck här.