Sätt nättrollen bakom lås och bom!

Så har det hänt igen. Det som nu för tiden kan klassas som vardag i mellanmjölkens land. Alla har läst, sett och hört. En landslagsspelares misstag i matchen mellan Sverige och Tyskland som snabbt övergick till vidriga rasistiska kränkningar i sociala medier. Varför? Därför att de helt enkelt kan.

De där kallblodiga trollen som verkar tro att de bor i en förtrollad sagoskog där man kan göra precis vad man vill utan att skada någon annan. En saga där människor är odödliga. Där trollen kan sticka fram sina leksakssvärd utan att bry sig om konsekvenserna. När är det dags att på allvar väcka dessa troll från sin sagovärld och visa att det är människor de har med att göra?

Jag kan bara gå tillbaka till Karlskrona Pride, som jag själv är engagerad i och som årligen utsetts för enorma mängder näthat. I år var det dags igen. Ett välkänt återkommande troll gav sig återigen in i skogen
och gick till attack med sitt lysande svärd. Kränkningarna mot HBTQ-personer haglade och det var på något sätt droppen. En polisanmälan om hets mot folkgrupp gjordes. I anmälan förtydligades det att man under de senaste åren sparat bilder på samtliga inlägg denna man gjort i sociala medier och var redo att överlämna dem som bevismaterial. Det behövdes inte. Eftersom utredningen lades ner utan att överhuvudtaget ens ta kontakt med anmälaren.
Det här är ett av Sveriges största problem just nu och det har ingenting med underbemannade polisstationer att göra. Att direkt lägga ner en utredning skickar nämligen inte signalen: ”Sorry, vi har inte resurser att reda ut det här”. Det skickar signalen: ”Vi anser inte att det här är ett brott” . Det gör det också mer ok för trollen att fortsätta. Trots att de alldeles uppenbart bryter mot lagen. Den nya diskrimineringslagen skulle stärka människors rättigheter och frihet, inte låta epidemin fortsätta spridas.

Ska man värna yttrandefrihet och demokrati så måste också kränkningar vara oacceptabla. Säg vad du vill så länge det inte skadar en annan människa. Ska det vara så svårt att förstå? Det är dags att sluta dalta och visa vad som är yttrandefrihet och vad som är rena kränkningar. Att säga, – NEJ DITT TROLL! Du bryter mot lagen och våra ovillkorliga mänskliga rättigheter. Vänligen gå till Tengils fängelsegrotta och kom inte tillbaka förrän du lärt dig en läxa. Lösningen kan inte bara vara att sprida en hashtag för att få upprättelse. Vi måste kunna lita på att vårt rättssystem också gör det. Jag vill inte bara #backadurmaz. Jag vill se nättrollen bakom lås och bom.

För att komma till webbtidningsversionen tryck här.