Det nya röstningssystemet är ett bottennapp

Där satt den SVT. Bra format, inte för påklistrat manus, programledarna gör ett bra jobb, låtarna och artisterna är i toppklass. Jag måste nog säga att den Melodifestival som vi kan stoltsera med ute i Europa är tillbaka igen.

MEN den nya hjärtröstaren kan ju gå och göra något annat om lördagskvällarna. Avgå genast, den som kom på detta bottennapp! För det första är det totalt osäkert mot fusk, för det andra blir resultatet orimligt men framförallt… NÄR blev SVT:s uppdrag att samla in information om folks ålder och sen kvotera in underrepresenterade åldersgrupper? Vad kommer härnäst? Kön? Sexualitet? Tänk den diskussionen på SVT:s ledningsmöte. Någon har kommit på att majoriteten av de som röstar är gay. Nu måste vi genast kvotera in heterosexuella dansbandssnubbar. Va? Så får man ju inte göra. Diskutera folks sexualitet och generalisera om deras musiksmak?! Nä just det.

Ok, vi backar bandet. Det handlar såklart om den omtalade appen med hjärtröstningen som nu alltså ska kvotera in röster från olika åldrar. Detta efter kritik om att vissa åldersgrupper tenderade att rösta mer än andra.
App-rösterna är därför i år indelade i åldersgrupper där varje grupp delar ut samma antal poäng. Det spelar alltså
ingen roll om du som artist har fler röster totalt än någon annan. Du måste ha stöd i alla ålderskategorier. Ett totalt ologiskt sätt att räkna eftersom det i slutändan är tittarna som ska avgöra, inte svenska folket i allmänhet. Är det nya röstningssystemet säkert då? Nä, inte det heller. På varje enhet du laddar ner appen får du uppge din ålder. Kan appen kontrollera att din ålder är rätt? Såklart inte. Därför är det fritt fram för dig att uppge vilken ålder du vill på vilken enhet du vill (att folk har sådär 3-4 enheter var som kan ladda ner appar är ju inte helt ovanligt) och varför inte passa på att välja den åldersgrupp som du med säkerhet vet representerar minst tittare. Säg 3 år… eller varför inte 83 år, den ålderskategorin som kanske egentligen inte alls röstar med en app utan snarare lyfter luren och ringer istället (om de ens kollar på melodifestivalen överhuvudtaget.) Ja för du ska ju inte tro att appen avgör helt, nä nä, du kan även ringa in dina röster precis som vanligt utan att uppge din ålder.

Det här är så fel. Fel, fel, fel! Om SVT infört röstning via bankID så hade jag kunnat förstå syftet men det här röstningssystemet är bara korkat. SVT själva är medvetna om att det går att uppge en annan ålder än den man är i men svarar ”Det kan man, men det tror jag inte att man gör”. RIDÅ! Melodifestivalen är inte längre ett program för dess tittare, det är ett program med positiv särbehandling.

För att komma till webbtidningsversionen tryck här.