Det är inte häftigt att få parkeringsböter

Det verkar gå troll i att influensers (eller för den delen även andra vanliga dödliga sociala-medier-användare) stolt ska visa upp sina gula böteslappar. Som om det vore någon slags tävling i hur många gula lappar man kan få på en dag. Eller något slags chickenrace där chansen är 50/50 om det ligger en lapp vid framrutan eller inte. Spänningen stiger och ja, de ”klarade sig” denna gång också och ”sparade” x antal hundralappar.

Vad är detta för nonchalant beteende? Kan någon förklara syftet för mig. Ska vi på riktigt sprida en bild av att det är helt ok att felparkera?

Visst, vi kanske inte behöver bry oss nämnvärt om folk struntar i att betala och åker på en dyr avgift. Men oftast handlar det faktiskt om att människor parkerar åt helsike fel. Ibland så fel att det kan handla om liv och död när utrycknings-fordon inte kan komma fram i tid för att någon kände för att parkera lite närmre sin slutstation för att de ”bara” skulle springa in en butik på ett kort ärende, eller att de inte orkade gå 100 meter hem med matvarorna. Jag har sett det själv. En ambulans som fick vända och köra kvarteret runt för att komma fram. Detta osmakliga beteende hyllar vi glatt i kommentarsfälten. ”Grattis”, du klarade dig. När vi i själva verket borde förkasta det.

Visst, människors oförmåga att parkera rätt skapar nya jobb. Men och andra sidan måste parkeringsvaktyrket vara Sveriges mest otacksamma jobb. Ständigt utskällda, ständigt hatade. Speciellt i Karlskrona där parkeringars vara eller icke vara är det största samtalsämnet av de alla. Men faktum är att parkeringsvakter aldrig behövts finnas om människor kunde lära sig parkera rätt och betala för sig. Att underhålla gator och torg är inte gratis, det är fullt rimligt att man betalar för sig när man nyttjar platsen. Det är det första. Det andra är att parkeringsförbud finns av en anledning. Skylten är alltså inte där för att reta dig till vansinne. Den är där för att den behövs av någon väl utredd anledning.

Så, tillbaka till det nya modet hos influensers som samlar gula lappar. Jag tänker inte ge några exempel för jag
tycker de allihop verkar vara fantastiskt fina personer och förebilder som helt enkelt bara måste haft otur när de tänkte. Eller kanske tänkte de inte alls? För ska vi lära ungdomar att parkeringsförbud och parkeringsavgifter är något man överhuvudtaget inte behöver ta på allvar? Som någon form av anarkistiskt samhälle där ingen bryr som om någon annan än sig själv? Nä, det finns inget häftigt i att medvetet parkera fel. Gör om och gör rätt.

Sprid lite julkärlek istället till alla parkeringsvakter där ute som gör sitt jobb i alla väder.

För att komma till webbtidningsversionen tryck här.