Thorsten Flinck borde fått tävla i Melodifestivalen

Årets melloturné har kommit halvvägs. SVT fortsätter trenden med att låta random artister agera programledare, men vi får väl ändå erkänna att det funkar i år. Det är stundvis ett krystat manus och en trio av Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin är en, utan att överdriva, udda kombination men de har visat att det funkar (så länge de kör var för sig).

I övrigt känns det som att de flesta bidrag gått lite obemärkt förbi och att vi fortfarande väntar på att få höra vinnarlåten. Förutom en artist då, en artist som inte ens deltog. För bara några dagar innan deltävling nummer två gavs beskedet att SVT stoppar Thorsten
Flinck från att tävla i Melodifestivalen. Orsaken; han är åtalad för brott. Han är alltså inte dömd, utan polisanmäld för för olaga hot och ringa skadegörelse och åklagaren har valt att gå vidare med åtal. Det olaga hotet och den ringa skadegörelsen består av ett trafikbråk där Thorsten ska ha slagit näven i den andra bilistens motorhuv. Intressant hur denna typ av “kändisbrott” ska vaskas genom hela rättssystemet när människor som grovt misshandlar andra, våldtar eller mördar behandlas som om de snattat godis på Maxi.

Men… det var inte min poäng i detta. Poängen är… Sen när fick SVT det statliga uppdraget att agera domare? Vad jag vet är SVTs uppdrag att producera TV. Thorsten Flinck är inte dömd och därmed oskyldig tills motsatsen bevisas. Men enligt (statliga) SVTs ledning så finns det en policy mot att delta om man befinner sig i en rättsprocess. Den har tydligen aldrig tillämpats tidigare, men den finns och ska därmed följas. Om man
däremot är dömd för grova brott (vilket brott som helst) och accepterat sin dom, varsågod att tävla i Sveriges största familjeprogram i arenor fyllda av dansande barn.

Det här är nog det mest ologiska beslutet jag sett i melodifestivalens historia. Det är dessutom orimligt att SVT inte kände till händelsen, som självklart rapporterats om i media sen tidigare och istället för att i god tid informera om beslutet stoppar framträdandet bara dagar innan det är dags att börja repa. Vi kan alla skratta lite åt Thorstens frustrerande intervjuer de senaste veckorna men faktum är att oavsett vad man tycker
om hans livsstil och udda framtoning har han rätt. Han borde självklart fått tävla, eftersom SVT i alla lägen ska agera neutralt. Vad de nu istället gjort är att döma en man på förhand. Sen kan man hänvisa till vilka policys man vill, det hjälper inte.

Låten då? Ja även om ersättaren Jan Johansen tappert försökt repa in den på några timmar och försöka ge låten
rättvisa på scen så blev det platt fall. Ska vi vara helt ärliga så hade inte Thorsten Flinck heller gått vidare, ens till topp 5, så det inkomstbortfall som Thorsten anklagat SVT för kan vi nog räkna bort.Men principen ska ändå gälla. Thorsten skulle självklart fått tävla i årets melodifestival. Lika självklart som att förhandsfavoriterna Mohombi och Mariette går direkt till final trots att vi alla vet att det är Drängarna och Anis som skulle lyfta taket i Friends arena. Underskatta aldrig 90-talsnostalgi med tonartshöjning.

Årets bästa hittills: Christer Björkman finns inte.

För att komma till webbtidningsversionen tryck här.