Låt inte Pride bli en kvalitetsstämpel

Snart är det dags för fjärde upplagan av Karlskrona Pride. Dags att återigen manifestera för att Karlskrona ska bli ”en öppen stad vid ett öppet hav”. I år anordnas drygt 60 festivaler och/eller parader i regnbågens tecken i Sverige. Ingen hade väl kunnat drömma om att Sveriges Pride-karta skulle målas om så fort.

Det gör mig både stolt och så där bubblande lycklig. För visst är det något speciellt med Pride? Den där bubblande känslan i magen av att få vara precis den man är och bli hyllad för den man är.

När främlingsfientliga krafter får allt starkare fäste i samhället. När andra länder runt omkring oss backar i sitt arbete med mänskliga rättigheter. Då måste Sverige och våra kommuner runt om i landet hålla fanan ännu högre. Inte bara för Sveriges skull utan för alla
förtryckta HBTQ-personer runt om i världen. Styrkan och kraften som finns i en Prideparad gör Pride viktigare nu än någonsin.
Den fyller en viktig funktion. Den synliggör och den ställer krav. För bakom den regnbågsfärgade hyllningen är livet för många långt ifrån en glad fest. Över 100 homosexuella gripna och torterade i Tjetjenien. Flera döda, begravda levande.
Inte för 100 år sen. Det händer just nu. Inte särskilt långt här ifrån. För dessa
personer betyder regnbågsflaggan mer än vi kan föreställa oss.

Men 60 Prideparader i Sverige får aldrig bli en undanflykt för att inte fortsätta arbetet. Flitigt använder man
det faktum att det finns en Prideparad i en kommun som ett kvitto på att HBTQ-personers rättigheter har säker-
ställts. ”Vi är öppna och toleranta här <punkt> ”. Man tar sig för pannan. Har ni missat statistiken för självmord
i Sverige? Läser ni ens undersökningarna om den dagliga diskrimineringen i er kommun? Sluta tolerera och börja inkludera istället. Sverige är långt ifrån fritt från diskriminering och förtryck.

Det är dags att kavla upp ärmarna nu! Inga undanflykter. Priderörelsen har hjälp till att syna och lägga korten på
bordet. Nu måste vi börja jobba på allvar. Rom byggdes inte automatiskt för att någon tjomme godkände en ritning. Låt oss manifestera kärleken, öppenheten och människors frihet under Pride. Låt oss göra det med glädje och sprida kärlek tills det bubblar över. Men låt aldrig Pride bli en kvalitetsstämpel på att arbetet är slutfört.

Happy Pride!

Se tidningsversionen här.