Har HIF Karlskrona och Karlskrona HK hittat den nya vägen att gå…

Traditionellt när ett lag har det knackigt och en klubb vill göra en förändring så har man innan oftast sparkat tränaren/tränarna för att få till förändringen och ett vinnande lag igen. Ibland har det funkat och ibland har det inte funkat överhuvudtaget, det har inte minst Djurgårdens hockeylag i år visat.

Men i Karlskrona har man hittat en lösning som funkat både för hockeyn och handbollen vilket inneburit att man tillfört i ledarstaben istället för att ta bort. Jag har inställningen att de där ”tränarna” som förr inte hade utbildning och ingen koll har försvunnit utan det som sker i Karlskrona är ganska så logiskt.

Tränarna som idag har lag på hyfsad nivå är bra utbildade och har en bra syn på att utveckla spelare men det jag tror en extra tränare/Coach kan tillföra är just det som sker under en match då ett snabbt och rätt beslut kan vara avgörande.

Karlskrona HK tog in Frisell i ledarstaben och efter det så hände något med laget. I hockey så är det en ganska så stor skillnad på att vara 3 i båset kontra 2. Är man 3 så kan en ha backarna, en ha forwards och en ha det övergripande ansvaret samtidigt som den med det övergripande ansvaret kan ge personlig feedback till spelarna när de kommer in i båset medan de andra coachar i nuet. Att få till det ”nya” ledarteamet är ju självklart en utmaning i sig men får man det så har man ju ökat lagets möjligheter att lyckas då man har större resurser.

Facit efter Frisells intåg är detta – innan tog man i snitt 0,9 poäng per spelad match och gjorde 2 mål framåt och släppte in 2,7 mål.  (Har tagit bort de matchen man vann på WO)

Efter det Frisell kommit in så har man tagit 2.3 poäng per match och gjort 4.1 mål framåt per match och släppt in 2.6 mål så visst har det hänt grejer.

Skall försöka ta ett snack framåt med tränartrion om deras uppfattning om vad som hänt.

I HIF Karlskronas fall har det inneburit att man innan Ola Lindgren kom in i klubben på 11 matcher hade tagit 8 poäng och man hade en målskillnad +/- 0.

Efter att Lindgren kom in har man vunnit fyra av fyra matcher, tagit 8 poäng med en målskillnad på + 22.

Något har helt klart hänt även här och jag kan tänka mig att Lindgren skruvat en del i försvarsspelet och sedan tror jag ingen ung spelare som vill något med sin handboll ger allt om man har Karlsson/Lindgren i den klubb man representerar.

Just nu får man nog ut 100% av varje spelare i rätt roll vilket gett utdelning. Eftersom jag inte är så uppdaterad på handbollen så kan jag bara spekulera i det ovan men jag skall även här stämma av med klubben för att höra om deras uppfattning om förvandlingen.

Så det nya som gett stor effekt i Karlskronaidrotten är att inkludera istället för att exkludera, låter nästan som ett politiskt manifest. 😊

Ha det

Mikael Johansson

God lunch finns på Restaurang Michelangelo. Se här : Restaurang Michelangelo – Restaurang Michelangelo