Går det att göra alla Hockeyettans livestream-matcher kommersiella och Anders Larsson återigen vid skampålen…

Mitt enkla svar i om det går att göra Hockeyettans matcher kommersiella med nuvarande affärsmodell är ett solklart nej. Det finns alldeles för många lag i Hockeyettan som har alldeles för litet intresse och tittare vilket innebär att ett fåtal lag skall bära hela konceptet.

I och med de förutsättningarna så tappar man även hela tänket med riksintresse både för annonsörer och andra intressenter vilket gör att det inte håller.

KHK gör helt rätt i att avvakta för att se om rätt förutsättningar infinner sig annars skall man nog boka upp lite pengar för att finansiera Hockeyettan AB. Vilken klubb är idag beredd att skjuta in pengar i detta upplägg?

Hockeyettan AB är ett bolag som 2020-04-01 till 2021-03-31 omsatte 14.069.000 kronor och gjorde ett rörelseresultat på – 2.933.000 kr alltså man gick 2021 förlust med -23,45 %. Detta sker under en pandemitid då Hockeyettan AB i princip var de enda som kunde ge oss möjligheten att se division 1 lag spela.

Hockeyettan AB med ett rörelseresultat på minus 2.933.000 kr är alltså det bolag som skall säkerställa att division 1 klubbarna skall tjäna stora pengar på att de har givit bort sina rättigheter till sina hemmamatcher.

Abonnemanget för oss supportrar kostar 299 kronor per månad och för det får man se sitt lag spela 9-10 matcher i månaden (Oktober 2021) alltså ca 25-29 kronor per match och det säger sig själv att det inte kan bli en bra affär för klubbarna.

Att göra en Örnsköldsvik…

Asplöven fick inte fortsätta att spela i sin division då man inte kom till start till en match och nu har Örnsköldsvik inte heller kommit till start i en match mot Boden – den stora frågan är då vad Svenska Ishockeyförbundet kommer göra:

  1. Utesluta Östersund från serien och ge Boden segern.
  2. Ge Boden segern och Östersund spelar kvar i serien och särbehandlas jämfört med Asplöven.
  3. Svenska Ishockeyförbundet med osynlige Anders Larsson (som han kallas) vid rodret bara låter allt passera. Vet inte vilken gång i ordningen han får ställa sig vid skampålen så ifall.

Svenska Ishockeyförbundet är ett förbund i kaos där resultatet av hur man bedriver verksamheten även nu visas i det sportsliga, inte minst senast i VM.’ Det måste inom kort hända något för såhär kan man inte bedriva ett av Sveriges mest älskade förbund.

Är sändningen värd 229 kr i månaden för oss supportrar då? Självklart är det värt det men om inte Hockeyettan AB har väldigt starka finansiärer, och annonsörer som vill bygga upp varumärket och pumpa in ett antal miljoner per år så är ju detta ett sjunkande skepp. Det råder det inget tvivel om för ökar man sina intäkter med över 53% som man gjort det senaste bokslutet och inte får ihop affären så har man helt enkelt inte hittat rätt modell.

Intresset kring lagen i Hockeyettan

Totalt ser 22.320 stycken personer i snitt en omgång i Hockeyettan över hela Sverige på plats i en arena, Ishall eller plåtskjul.

Om vi säger att 15% av dessa har ett abonnemang innebär det att det per månad finns en intäkt på ca 1 miljon kr som skall delas mellan 40 lag. Självklart finns det sedan kostnader kring detta i form av teknisk plattform, tekniker, administrativ personal, försäljningskostnader kring riksavtal, hyror och produktionskostnader vid sändning med mera så vad blir då över till klubbarna? Idag vet ingen det, inte ens klubbarna själva vet vad som blir över.

Det vi däremot vet är att rörelseresultatet i Hockeyettan AB var -2.9 miljoner och att Hockeyettan Förening där alla 40 klubbar är medlemmar och betalar in en slant i medlemsavgift gav Hockeyettan AB över 3 miljoner i koncernbidrag för att de skulle få ihop ett slutligt + resultat. Skulle inte förvåna mig om Glysing som driver affären är huvudägare i Hockeyettan AB.

Om Hockeyettan AB kan skapa lönsamhet i den affärsmodell som man valt att använda och få den till en pengamaskin för Hockeyettan lagen så skall man ha bragdguldet, inget snack om saken men verkligheten är en helt annan. Detta är en skuta som håller på att sjunka och troligtvis är det bara Glysing som tjänar pengar i detta…

Oavsett så är ju detta skoj att följa vid sidan av men troligtvis inte om man sitter med i mitten. Lite spännande är det ju ändå om t ex Mörrum väljer att inte spela på onsdag, vad händer då? Är det ett nytt Asplövengate på gång då eller vad kommer hända?

Fortsättning följer

Ha det

Mikael Johansson

Källa: Hockeyettan AB https://www.allabolag.se/5569005902/hockeyettan-ab