Vart har hjärtat tagit vägen SVT?

 

Då pratar jag inte om det pulserande blixtrande rosa hjärtat på skärmen utan
hjärtat i programmet. För det väl ingen hemlighet att fler människor rasar över årets festival än hyllar den. Hyllandet står i stort sett bara SVT själva för, som totalt stuckit huvudet i sanden. Möjligen har man helt och hållet tappat självinsikten.

 

Jag vet inte hur jag ska kunna sammanfatta året. Var det bra? Nä. Var det dåligt? Nä. Något som stack ut? Nä. Röd tråd? Knappast. För många är nog årets melodifestival ett enda långt piiiiiiip. 6 veckor som försvann i glömska fortare än vinden. Visst, vi vaskade återigen fram en vinnare som kommer ha en bra chans i Eurovision. Ingen skam över tävlingsmomentet. Vi har helt enkelt duktiga musikproducenter i Sverige.

Men vad hände där emellan egentligen? Exakt VAD var den röda tråden i år? Glitter? Hängde hela röda tråden på
att förlöjliga FAB-Freddie? För det var precis vad SVT gjorde. Det underliggande budskapet må ha varit att alla ska få vara den de vill. Men det fjantades bort. David med sin breda kompetens skulle kunna bli ihågkommen som tidernas programledare om han bara fick chansen med ett riktigt bra manus. Istället blev det ett, ”jaha”.

Nä, i år är det inte programledarna som misslyckats och det är framförallt inte artisterna. Tror inte ens vi kan skylla på att Björkman haft ett finger med i den fullkomligakollapsen. Någon eller några från SVT borde faktiskt plocka fram skämskudden i år. Det här var inte bra. Faktiskt inte det minsta bra. Visst fanns det en och annan replik som kunde dra upp smilbanden en aning men tro mig. Svenska folket har betydligt högre förväntningar på public service än så. Om förra året var ett mellanår så var det här året ett SJ-tåg som stannat på stationen p.g.a. signalfel.

Melodifestivalen är Sveriges största TV-program. Programmet engagerar enormt många människor och tidigare år har SVT verkligen tagit chansen att fylla programmet med såväl humor som allvar. Melodifestivalen har aldrig tillåtit sig vara mellanmjölk. Det har varit programmet som gjort parodi på mellanmjölken. Sarkasmen har flödat för att på ett roligt sätt få fram viktiga tankeställare och skapa debatt. Viktiga debatter. Man har vågat sticka ut
hakan och man har gjort skillnad på riktigt. Att byta ut detta mot reklamfilmer med Anna Book är inget annat än lågvatten. Solstollarna-Anna? Skojar ni? Vem kom på den idiotiska idén att plocka upp två personer från publiken, genomföra en tävling och lotta ut biljetter till finalen mitt under pågående direktsändning. Ni vet det där som brukar ske vid entrén till arenan. Hos sponsorerna. INNAN sändningen börjar.

Jag inser att gnällnivån på denna krönika är hög men jag är knappast ensam om det. SVT behöver fundera på om man vill fortsätta vara Sveriges största TV-program för publiken kommer knappast av sig självt. Dalande tittarsiffror kan inte ha fel. Gör om, gör rätt, gör skillnad!

För att komma till webbtidningsversionen tryck här.