Melodifestivalen for dummies

Den årliga ”vad-har-vi-för-skit-bidrag-i-Melodifestivalen-debatten” har tagit fart. Det har nämligen kommit fram att låten ”Higher ground” som precis vunnit danska uttagningen först lämnats in till Melodifestivalen men där inte kommit med. Oh my. Informationen har skakat Sverige. Skulle Edward Bloms hysteriska matmusikal vara bättre än den danska vinnarlåten? Vaaaad håller SVT på med?

NEJ! Självklart är det inte så. Det verkar såklart märkligt att Edward Blom pratat sig till en plats i Melodifestivalen före en låt som nu gått och vunnit en annan final. Även om den i Sverige var tänkt att framföras av en helt annan okänd artist. Men då måste jag fråga er. Tror ni på allvar att Edward Bloms uppgift i Melodifestivalen var att vinna hela tävlingen och representera Sverige i Eurovision? Trodde ni? På allvar?
Ni har blivit grundlurade. Vi backar bandet och kör en Melodifestivalen handbok for dummies. Ok?

Melodifestivalen har två helt olika syften. Det ena syftet är att underhålla 4 miljoner tittare. Det kallas underhållningsprogram och är en del av public services uppdrag. Man sätter in en lite halvtöntig program-
ledare för att uppnå mantrat att underhålla majoriteten av tittarna (vilket i stort sett är en omöjlig uppgift). Några rökiga mellannummer. En Anna Book som inte har där att göra men av någon konstig anledning ändå fyller en funktion för de övriga som inte gillade programledaren. Sju artister, knäppa som seriösa. Allt som kan engagera tittarna på ett eller annat sätt är välkommet.Då har vi skapat ett underhållningsprogram.

Check. Det andra syftet är såklart tävlingen.
Det faktum att Sverige ska tävla i Eurovision Song Contest med en potentiell vinnarlåt. Det åtagandet blir egentligen inte tydligt förrän sådär halvvägs in i finalprogrammet. När internationella juryn avlagt sina röster
och folk på allvar börjar inse vad vinnarens uppgift faktiskt är.

Hur som helst, min poäng. Självklart hade låten ”Higher ground” passat alldeles utmärkt i Melodifestivalen men hade den vunnit? Hade den ens tagit sig till final? Förmodligen inte. För i deltävlingarna finns det inte en enda människa som tänker, WOW, vilken Eurovisonlåt! Den röstar vi till final. Förmodligen hade vi fnyst lite åt den okända artisten, möjligtvis röstat den till andra chansen och där låtit den falla bort till förmån för en Sean Banan heja-kungen-låt.

Så vi kan väl bli överens om en sak. ”Higher ground” fick större genomslag genom att ställa upp i Dansk Melodi Grand Prix och får nu tävla med låten i Portugal i maj. They are better of! Tro mig. Gratulera dem istället. Vilken tur att Christer insåg det och INTE lät dem nöja sig med en femteplats i en deltävling i Melodifestivalen.
Bättre att låta Edward Blom bjuda på en strålande femteplats med extra allt. Lite salt och en smältande ost i all enkelhet.

För att komma till webbtidningsversionen tryck här.