Kan vi prata om Kamferdrops mask?

Förlåt om jag går på en exploderande mina nu men det är trots allt snart dags för schlagerturné och kritiska mellokrönikor. Det är något jag behöver ventilera som fastnat i mitt huvud.

Den vansinnigt populära artisten Kamferdrops ska ju som ni säkert vet delta i årets Melodifestival. Ett program som ses av miljoner människor i alla åldrar. En stor del av dem är barn. Kanske har ni listat ut vart jag vill komma. Eller så undrar ni fortfarande. För ja Kamferdrops musik är ju sååå barnvänlig och alla barn älskar henne. Ja, möjligtvis är musiken barnvänlig men min fråga är: Är hon det? Nog för att rånarluvan är borta ur leken och ersatt med en dekorativ mask med en råtta på men ändå. Kvinnan har bestämt sig för att i det offentliga rummet skyla sitt hår och ansikte. Hon vill vara anonym och hon hyllas för det. I intervju efter intervju sitter journalister småfnittrande och skojar om det nya fenomenet. Kommer fler artister i Skandinavien att följa efter? Vi har ju redan sett ett liknande ställningstagande i den Australienska sångerskan SIA. Även om hennes försök att undvika offentligheten varit betydligt mer smakfulla.

Allt detta fick mig dock att fundera. Är det ok att skyla sitt ansikte med en rosa mask och rosa peruk för att undvika att visa sig i offentliga sammanhang men inte ok att skyla sitt ansikte och hår med svart tyg?
”Det går absolut inte att jämföra”, kanske ni tänker nu. ”Den sistnämnda symboliserar kvinnoförtryck”. Möjligt,
men faktum kvarstår. De största argumenten i debatten mot niqab är just att man kräver att alla visar sitt ansikte i det offentliga rummet.

Så alla ni som är tongivande i debatten om att förbjuda niqab i offentliga rum.
Kan vi prata om Kampferdrops mask som ska skyla henne i det offentliga rummet Melodifestivalen? Programmet som är finansierat av skattepengar och ses av barn. Är det ok att skyla ansiktet där? Om det är det, skulle en kvinna med niqab få ställa upp i Melodifestivalen utan kritik? Ja, jag vet att Lordi har vunnit Eurovision men de var heller aldrig anonyma. Vi vet hur de ser ut utan smink. Många frågor ploppar upp. Är det möjligt att det kan vara flera olika personer bakom Kamferdrops maskering? Jobbar de i skift? Vem vet. Hur kommer SVT hantera det rosa fenomenet?

Med tanke på de hårda reglerna kring playback. Hur säkerställer man att rätt artist står på scen? Följer produktionen med artisten in i omklädningsrummet och hela vägen upp på scen och om artisten vinner
melodifestivalen… Klarar man sig igenom passkontrollen utan att avslöja sin identitet? Hur långt kan man ta maskeringen egentligen innan det går från gulligt till ohållbart. Ni kanske skrattar lite nu men jag tycker masken öppnar upp för en spännande debatt. En debatt som kanske kräver att vi en gång för alla i landet lagom tar ställning till vad vi egentligen tycker om maskering. En fråga jag själv egentligen inte landat i ännu. Vad tycker
du?

För att komma till webbtidningsversionen tryck här.