Hat är det nya PK

”Sophia Ahlin borde bli nedslagen precis som sin man”. Orsak? Jag hatar inte tillräckligt mycket som man som politiker ska göra nu för tiden. Ja, det är verklighet nu. Hatet är på väg att ta över Sverige och den politiska arenan. För att vara PK idag måste du hata. Oavsett vad du hatar.

För några veckor sen blev min man misshandlad då han försökte avstyra ett ungdomsbråk. De hatade honom, för vem var han att gå emellan. Han förtjänade tydligen att få hela sitt ansikte sönderkrossat. Nyheten spred sig snabbt och grävde sig djupt ner bland proffshatarna. För varför ska man nöja sig med att familjen redan lider av händelsen när man kan sprida ännu mer hat. Sagt och gjort. Inte hundratals utan tusentals kommentarer, inlägg och brev och de var allt annat än opolitiska. För ingen hade kunnat missa att både jag och min man är moderater.

Från vänsterkanten tyckte man att han
minsann förtjänade det för att han är rasist. Från högerkanten att han minsann förtjänade det för att partiet han företräder släppt in
invandrare i vårt land. Våra barn skulle dö. Jag skulle helst våldtas och sättas i koncentrationsläger och det slutade inte på de politiska ytterkanterna. Även kollegor från den så kallade mitten i Karlskrona menade på att allt bara var en politisk kupp eftersom jag delat händelsen på Facebook. ”Väldigt lägligt så här en månad innan valet”.

När blev precis allt politik? När vann hatet över medmänskligheten? Är den fajten redan körd? Det sista jag bryr mig om när min man svävar mellan liv och död är någons valkampanj. Ursäkta att jag råkade smutsa ner den fina bilden av Sverige med min verklighet lite för nära inpå ett val. Men kanske är den fina bilden av Sverige bara fejk när det blir så tydligt att hatarna finns överallt. De finns i alla partier.  Jo då. Kolla på de vandaliserade valstugorna och de störda torgmötena. De människor som klappar sig själva på axeln och menar att de står upp mot hatet, när det de egentligen gör är att möta hatet med ännu mer hat.  Varför? Därför att för dessa hatiska människor så handlar inte valet om att rösta fram något. Det handlar om att rösta bort. Rösta bort något som man hatar. Det är häftigt att hata. Den som kastar mest skit på någon annan vinner.

Jag har ägnat hela mitt liv åt att kämpa för att aldrig låta hatet vinna. Men hur länge orkar man det? Om folk inte öppnar ögonen för vad hat gör för ett öppet och tryggt samhälle så är vi lika förlorade som vilket krigsdrabbat land som helst. Det är hög tid att rannsaka sig själv och svara på den frågan. Imorgon kan det vara försent.

För att komma till webbtidningsversionen tryck här.