Det kan väl knappast vara yttrandefrihet?

Läste en artikel i sommar med en massa bortförklaringar om varför vi inte kan göra något åt allt ”näthat” på nätet så länge vi har yttrandefrihet i Sverige. Var längesen jag läste så mycket bullshit på en och samma gång. Det var precis som att vi nu skulle acceptera ett av våra största samhällsproblem och bara strunta i det.

Hat kommer i olika former och det finns inget hat som gör mindre ont än annat. Varför likställer vi då inte fysiskt hat med verbalt eller skriftligt hat? Vi lägger så mycket samhällsresurser på att utreda, döma och straffa en människa som utövat sitt hat genom att skjuta en kula mot en annan människa. Men att sakta förgöra en människa och i vissa fall döda genom att sprida sitt hat genom cyberrymden viftar vi bort som att det inte går att göra något åt och gömmer oss bakom yttrandefriheten. Det kan väl knappast vara yttrandefrihet att brutalt äta upp en annan människa inifrån och ut med hjälp av ord? Att bokstavligen förstöra människors liv och i värsta fall släcka dem helt. Var finns yttrandefriheten i att skriva sina åsikter anonymt?

Det kanske är dags att sluta använda ordet ”näthat” och börja prata om dess riktiga namn. Grova trakasserier,
kränkningar och mobbning.  För det är precis vad det är och det är dags att sluta dalta med förövarna.

Den där vaktmästaren på skolan som illa kvickt suddar bort vidriga ord som skrivs på elevskåpen. Som inte accepterar dumheterna oavsett vilka yttrandefrihetslagar vi har. Var finns den personen på sociala medier? Finns det ens någon? Ja, i praktiken borde det ju rimligtvis finnas det. Det finns ansvariga utgivare för sociala medier. Det finns teknik som gör att vi kan spåra människor. Det går att sätta ner foten om man vill. Grov vårdslöshet i trafiken räcker för att bli av med körkortet. När ska vårdslösa näthatare bli av med rätten att yttra sig på nätet? Stäng av människor på Facebook som inte kan sköta sig. Om än bara för några månader. Kanske ska vi heller inte skapa de öppna målen som alldeles uppenbart öppnar upp för allt hat. Det finns till och med sidor på Facebook
vars enda syfte är att screenshota (kopiera) statusuppdateringar som människor skrivit som andra sen kan gotta sig i och skratta över. Hatet flödar i dessa kommentarsfält och ansvariga utgivare blundar.

Det finns så många sätt att stoppa näthatet men så länge det finns människor som rycker på axlarna och blundar för lösningarna lär vi aldrig bli av med problemet. Så nästa gång du ser någon trakassera och sprida hat på nätet. Agera själv. Kanske kan du rädda liv när ingen annan gör det.

Se tidningsversionen här.