Sverige har rätt strategi men möjligen egoistiska medborgare

Så här kommer ännu ett inlägg i samhällsdebatten om Corona. Trots att jag själv spyr på samtalsämnet snart men ingenting är som det brukar vara och det känns som att det aldrig får ett slut. Corona påverkar allt just nu och visst har pandemin förändrat beteendet hos många svenskar men definitivt inte hos alla. Konflikterna haglar som vanligt om vad som är rätt eller fel.

Jag hoppas innerligt att vi valt rätt strategi med frihet under ansvar och ingenting får mig heller att tro något annat utom möjligen folks ovilja att följa rekommendationer.

Tegnell, Sveriges kanske mest hatade (och älskade person) just nu, får ta många smällar. Trots att han egentligen inte har något med någons beteende att göra. Bara för att Tegnell inte kräver att alla ska ha munskydd betyder inte detta att man inte får ta på sig munskydd.
Det är heller inte Tegnells fel att människor flockas tätt på stränder, i
affärer eller på fester trots restriktioner om att hålla avstånd. Det kallas egenansvar och det är just den strategin som Sverige valt. För att de psykiska konsekvenserna av en total lockdown med poliser som vakar över sina medborgare skulle kunna få betydligt värre konsekvenser än smittan i sig. Jag kan bara se till mig själv som jobbat hemifrån i tre månader nu. Hade inte semestern stått för dörren med tillgång till en båt som man kan packa in familjen i hade jag nog gått under. Att vara socialt distanserad var tuffare än vad jag någonsin kunnat föreställa mig.

Jag tycker Sverige har en bra strategi över lag. Det vi misslyckats med är att skydda våra äldre och framför allt våra äldreboenden. Där har det helt klart saknats tuffa politiska beslut om skyddskläder etc. De besluten kommer nu, alldeles för sent. Det finns mycket att lära om detta och än har vi inte facit. Att dela länkar i sociala medier om dödstal per capita för specifika dagar och jämföra med andra länder som har lockdown visar bara på okunskap och tunnelseende. Ingen kan veta förrän pandemin är över, så varför lägga energi på att gnälla. Dessutom krävs det att alla länder mäter på samma sätt för att siffrorna ska vara trovärdiga. Så är det inte.

Well well. Happy Pride får man väl säga åtminstone. I år för första gången kördes en global Pride digitalt. Annorlunda, absolut men oroliga tider kräver nya idéer. För ingen pandemi i världen får stoppa kampen för mänskliga rättigheter. I dessa tider kanske viktigare än någonsin. Ut och njut av sommaren men följ restriktionerna och håll avstånd, bara gör det!

Trevlig sommar!

 

För att komma till webbtidningsversionen tryck här.