Svenska PK-eliten har aldrig varit så stark

”Stötta din lokala handlare” sprids över sociala medier. Men när folk gör det möts de med hat om hur egoistiska de är som inte håller sig inne. Den ekonomiska krisen är ett faktum men den svenska PK-eliten har aldrig varit så stark. Allt handlar nu om vad grannen gör och inte gör.

Å ena sidan ska du stötta näringslivet genom att försöka leva som vanligt. Å andra sidan ska du isolera dig och göra ingenting, även om du är frisk. Hur man än gör blir man ett offer för andras fördomar och åsikter. När en lokal restaurang, på Facebook, tackar kvällens besökare för att de som är friska ville komma och äta i dessa tuffa tider möts både restaurangen och dess besökare av hat och uppmanas stanna hemma.

En annan uppmaning som sprids flitigt i sociala medier handlar om att man när detta är över ska hålla sin semester i Sverige. Ta semester i svenska sommarhuset, endast köpa svenska varor, endast äta på svenska restauranger. Varför? Vad händer annars? Kan det förväntas kritik om man inte gör det? Måste man dela denna uppmaning vidare för att visa att man stöttar det svenska näringslivet? Att det ligger godhet bakom uppmaningen är jag fullt övertygad om och det är min bestämda uppfattning att vi efter detta ska konsumera mer för att få igång handeln igen men varför bara i Sverige? Det här är ingen svensk kris, det är en världskris. Flygbolagen och resebolagen håller på att gå omkull och många utsatta områden i framförallt Europa, som inte alls har det skyddsnätet vi har i Sverige, riskerar ökad fattigdom lång tid framöver.
När denna kris är över, är det inte istället ett ypperligt tillfälle att boka en flygresa? Kanske till norra Italien som drabbats hårt. Självklart ska vi konsumera i Sverige men det ena måste inte utesluta det andra. I dessa tider är det väl extra viktigt att visa att medmänskligheten inte stannar vid svenska gränsen.

Det kan konstateras att det finns många tyckare där ute som över en natt blev forskare och experter. Det är självklart positivt att folk engagerar sig men inte särskilt många visar tecken på ödmjukhet i sitt tyckande. Det är en ny situation, absolut. Men att visa ödmjukhet mot andra människors val i dessa tider skadar inte. Vi vet inte varför folk hamstrar toalettpapper eller varför paret i affären köpte 35 förpackningar mjöl. Kanske handlade de till alla 35 pensionärer i sitt bostadsområde? Vi har ingen aning. Det vi däremot innerst inne vet är att de inte förtjänar någon hatstorm från folk med förutfattade meningar. Det finns inget nationellt utegångsförbud (än) och vi vet heller inte om det där restaurangbesöket eller frisörbesöket var veckans viktigaste besök för den där ensamma personen med psykisk ohälsa.

Vi går mot vår tids största ekonomiska kris. Många människor kommer bli arbetslösa och gå i personlig konkurs.
Flera människor kanske tar sitt liv än dör av Coronaviruset. Vi vet inte hur det ser ut på ”andra sidan” av detta isberg men vi kan kroka arm på vägen dit, visa varandra respekt, lyssna på myndigheterna och försöka i den mån det går leva som vanligt. Låt oss diskutera ekonomi, vilka konsekvenser viruset och isoleringen får för samhället och lösningar på dessa problem istället för vem som köper vad i affären. För vi har ingen som helst aning om vad som ligger bakom deras beslut.

För att komma till webbtidningsversionen tryck här.