Har vi glömt hur man uppskattar en svensk sommar?

”Jaha, i år var sommaren på en tisdag”. För er som ännu inte upptäckt detta fenomen så är det alltså en numera populär sarkastisk kommentar på sociala medier om att minsann inte räkna med någon sol i Sverige för efter en dag med sol väntas regn och rusk resterande delen av året. Tro mig. Jag är ett fan av sarkasm (ibland för mycket för mitt eget bästa).

Men aldrig har jag i samma veva sett så många uppdateringar om hur man tänkt fylla sin sommarsemester med utlandsresor. Vilken brutal felberäkning. STANNA HEMMA, det är äntligen sommar!

Ja, Sverige är ett kallt land och sommaren ska väl därför fungera som
någon slags morot för att överhuvudtaget bo kvar i vårt avlånga land. Därför är väl just sommaren viktig för de flesta och vi vill att den ska vara perfekt och alldeles smockfull av planerade solsäkra aktiviteter. Men ställer vi inte lite för höga krav när vi redan till midsommar har gett upp hoppet om den svenska sommaren och bokar in en ”sista- minuten”?
Blir vi på allvar förvånade över midsommarregnet när vi egentligen vet att det ALLTID regnar midsommar-
helgen. Är det Sommartorpet-Ernst som satt ribban för högt så att folk fullständigt glömt hur man uppskattar
en svensk sommar? Andas, köp ett billigt partytält att svepa sill och nubbe under för vet ni vad, den svenska
sommaren kommer och ingen utlandsresa i världen kan mäta sig med den.

Det är dags för kalla kvällsdopp, kroppkakor med ål och bryggsegling. Det är dags för den enda tiden på året då det är fullständigt normalt att kolla på skämskudden på Skansen och dricka öl direkt ur burken på en klippa. En tid då omusikaliska JLC kan göra en hit bara genom att sjunga ordet sommar. Tiden utan krav helt enkelt. Allt är möjligt. Hur många dagar om året har vi det så lyxigt? Vi Blekingebor har ju dessutom den  extra lyxen att bo i Sveriges, helt obesegrat (mina egna mätningar) vackraste skärgård med Sveriges soligaste stad som residens-
stad. Nä, jag tar tillbaka problemet i att lämna Sverige. Skäms på oss för att vi ens lämnar BLEKINGE under sommarsemestern. Vi måste sluta deppa ihop över en regndag som i själva verket bara innebär att vi slapp vattna trädgården själva den veckan. Släpp stressen över vad ni ska fylla semestern med. Stanna i Blekinge och njut. Allt finns här. Runt knuten. Så kan vi en gång för alla bestämma att vi aldrig mer klagar på den svenska sommaren? Eller? Lite för tidigt i förändringsarbetet, ok. Men kan jag åtminstone få önska en sjuhelsikes underbar sommar istället för bara en trevlig sommar? Bra!

Se tidningsversionen här.