Fixa skolan på 100 dagar?

Herr Gustav ”jag kommer fixa skolan på 100 dagar” Fridolin har nu äntligen presenterat det slutliga förslaget som ska rädda skolan. Vi har ju väntat och väntat, inte bara för att de där 100 dagarna passerat för länge sen utan också för att förslagen som hittills presenterats mest känts som utspel för att få fler följare på twitter. – ”Byt ut ordet höstlov mot läslov”. Vilket genomtänkt förslag. Hashtag #hejafridolin.

Gustav Fridolin skulle lösa lärarkrisen, elevernas lust att lära och ojämlikheten i skolan. Ja han skulle helt enkelt fixa skolan på 100 dagar. Fort skulle det gå. Med ett sådant löfte kan ju vem som helst bli nyfiken. Vad var det för magiskt skolpaket som Gustav Fridolin hade i rockärmen och som bara kunde avslöjas om vi röstade in honom i regeringen. Nyfikenheten var total och röster fick han. Svenska folket satt på högspänn när klockan började ticka ner efter valdagen. 100,99,98…Men har det kommit några förslag förutom ”läslov” som, enligt Fridolin, skulle kunna lösa skolkrisen?

Ja, jo, vi minns såklart förslaget om förbud mot håltimmar. När skolsverige stannade upp för en sekund i hopp om att skolministern hittat ett revolutionerande digitalt schemaläggningsprogram som skulle lösa alla problem. Det var det inte. Det vara bara ännu ett utspel utan någon som helst förankring i skolornas verklighet. En verklighet där rektorer och administratörer sliter sitt hår för att få till ett schema som passar alla elever. Han passade även på att ge en liten spark mot friskolor som enligt Fridolin satt i system att inte ta in vikarier vid sjukdom. Med håltimmesförbud skulle ingen elev behöva vara utan lärare på lektionen. Som om vikariebrist skulle vara unikt för friskolor. Som om rektorer och lärarkollegor runt om i landet inte gör allt för att samla in uppgifter till eleverna och hjälpa varandra täcka upp vid sjukdom. Vilken arbetsmiljösyn.

Men det är inte heller detta som alltså ska rädda skolan. Det slutliga förslaget som ska kicka igång valrörelsen och övertyga alla om att Fridolin lyckats med sitt uppdrag (om än något försenat) är nämligen något helt annat.  Är ni beredda?…*trumvirvel*… Förskoleklassen ska bli obligatorisk! Det vill säga det förberedande året som 98 procent barn redan väljer vid 6 års ålder. Obligatoriskt. Japp, ni läste rätt. Ingen förändring i pedagogik eller ökade kunskapskrav. Nej då. Den ska bara bli obligatorisk helt enkelt. De hela 2 procenten som idag väljer bort förskoleklass ska alltså bli tvungna att gå förskoleklass och DET mina damer och herrar kommer rädda skolan. Prisa Gud – Här kommer skatteåterbäringen!

Se tidningsversionen här.