Det är ingen mänsklig rättighet att jobba inom vården

Just nu pågår en vild diskussion om huruvida arbetsgivare kan neka ovaccinerade anställning och huruvida det skulle strida mot grundlagen. Det är så man häpnar när man läser antivaxarnas offermentalitet och deras argument. Låt mig vara väldigt tydlig med vad jag anser i frågan; JA! Arbetsgivare inom vården ska i allra högsta grad kunna och bör också neka människor jobb om de är ovaccinerade. Jag tycker dessutom man bör ta det ytterligare ett steg och omplacera nuvarande vårdpersonal som vägrar vaccinera sig. Det borde gjorts för länge sen.

Ja, det är en grundlagsskyddad rättighet att få välja om man vill vaccinera sig eller inte och så bör det också vara. Men det är
knappast någon grundlagsskyddad rättighet att få arbeta med precis vad man vill. Arbetsgivaren har alla möjligheter att ställa krav på människor man anställer. Faktum är att de i princip kan ställa vilka krav de vill så länge det inte strider mot arbetsmiljölagen eller diskrimineringslagen. Den sistnämnda lagen gäller heller inte alla arbetsgivare och den gäller definitivt inte för vaccinvägrare. Vaccinvägrare är ingen skyddad minoritet, de är helt vanliga människor som helt enkelt bara bryr sig lite mer om sig själva än om sin omgivning. Något de har all rätt att göra på sin fritid såklart, men inte på jobbet.

Ja, det finns fortfarande de som av olika anledningar inte kan vaccinera sig och dem är det såklart synd om men alla kan heller inte arbeta med alla yrken. Har du inga händer är det svårt att utföra vissa hantverksyrken. Är du allergisk mot nötter så kan det vara svårt att arbeta i en fabrik som hanterar nötter. Det är trist för många som kanske vill jobba inom vården att inte kunna göra det i framtiden om de inte är vaccinerade men brukarnas säkerhet måste ändå gå före. Det är den tuffa sanningen. Vi är enskilda individer och missförstå mig rätt, jag är för individers rättigheter och rätten att kunna göra sina egna val men vi måste samtidigt förhålla oss till andra människor om vi ska kunna leva tillsammans så de val vi gör måste gå åt båda håll. Väljer du att inte vaccinera dig måste också din medmänniska kunna välja att du inte ska vårda henne. Det är egentligen en ganska enkel
logik som borde vara självklar för alla.

Ja, visst var det en liten kalldusch man fick nu när smittspridningen tog fart igen. Tillbaka till hemmaarbete, krögarna fick sina julbord avbokade och nya motgångar för kultursektorn. Att vara trött på pandemin är nog bara förnamnet för de flesta. Då kanske man blir lite extra uppretad av att läsa debatten om vaccinet, för jag förstår verkligen inte vad problemet är. Sverige är ett rikt land med gratis utbildning där alla människor borde vara tillräckligt upplysta för att förstå vad ett vaccin är och varför det finns. Vi borde inte ha en enda foliehatt i vårt land men förvånansvärt nog har vi en hel del och dessutom kräver de sin rätt att få jobba inom vården. De ger sig heller inte med att hävda sin egen rätt, de ska försöka påverka alla andra också. Man blir matt. Gå och vaccinera er så vi kan stoppa det här förbaskade viruset nån gång.

För att komma till webbtidningsversionen tryck här.