Varför kom de egna KHK produkterna fram och hur ser framtiden ut…

 

Det är ett tag sedan Bobbo Petersson (SM-Liiga), Patric Westerholm (SHL), Ponthus Westerholm (SHL), Simon Karlsson (DEL 2), Joel Kellman (SHL) och Julius Bergman (SHL) lirade i KHK som är deras moderklubb men oj vilket gäng man fick fram från ungdomsleden i årgångarna 1992-95.

En sak är att få fram någon enstaka spelare som tar sig till eliten men här har vi sex spelare från fyra årskullar som idag är professionella hockeyspelare och det skulle jag vilja säga är unikt.

Om jag själv kikar tillbaka och ser på några framgångsfaktorer som gjorde detta möjligt så finns det vissa saker som sticker ut.

Patrik Kluft hade avslutat sin karriär som stavhoppare och skulle nu bli hockeytränare, för Patrik fanns det bara en sak och det var att han skulle bli bäst och ta SM Guld. För honom var det naturligt att säga att han skulle bli bäst men självklart var det många som undrade vilken planet han var från men jag kan med säkerhet säga att han sprängde gränser både för de andra ungdomstränarna och ungdomsspelarna för vad som är möjligt.

Sedan fanns det många ”gamla spelare” som slutat som blev ungdomstränare i klubben och de var helt avgörande för att utveckla spelarna. De hade kunskapen om vad man behöver för redskap för att lira hockey helt enkelt.

Anders Olvedal, Per Olvedal, Ola Håkansson, Tomas Bobben Karlsson, Cembel Arvidsson, Per Kellman, Mats Kellman var alla tränare i dessa årgångar så ni förstår säkert vad jag menar när jag säger att de hade koll på läget. Att de sedan kände varandra mycket väl då de kamperat ihop på isen och utanför under många år innebar också att det fanns ett bra snack mellan lagen.

Vilka förväntningar kan vi ha på framtiden och egna produkter?

Jag blir varm i hjärtat då det nu dyker upp namn som Brasar, Fimpen, Ottinger (utlånad till A-laget 😊), Höök, Henning, Streilert, Jimmy Andersson, Jonas Karlsson, Claesson med flera bland tränarnamnen i ungdomslagen och det borgar för att det finns förutsättningar.

Det jag kanske saknar i KHK:s ungdomsorganisation just nu är en ny Kluft, en som inte ser några begränsningar, en som ser saker på ett nytt sätt, en som går all-in, sticker ut och ser till att det sker förflyttningar framåt genom att ge 100% och som har förutsättningar att göra det.

Jag skall väl i sammanhanget även nämna att Kluft blev Svensk Mästare som tränare till slut, då med Djurgården och i JSM. Sedan har ju även Westerholmarna blivit Svenska Mästare så visst gäller det att spänna bågen för det gaur…

Sedan missa inte ett besök här https://www.restaurangmichelangelo.se/meny/

Ha det

Mikael Johansson