Mörrums GOIS lyckas bäst i Blekinge, framgångsfaktorer och det är dags för HIF Karlskrona…

Hockeyn i Blekinge har verkligen svårt med att utveckla spelare som sedan representerar moderklubben i seriespelet. Karlskrona HK har en trupp med ett åldersspann från 1988–2003 och ur de femton åldersgrupperna så har man fått fram två egna produkter som har Karlskrona som moderklubb och som representerar KHK.

Kikar man på KRIF så har de också två stycken egna produkter i laget som har ett åldersspann från 1986-2003 alltså ett åldersspann på sjutton är.

I Mörrum har man fyra stycken egna spelare i truppen i ett åldersspann på sjutton år 1984-2001.

Om det startar ungefär trettio spelare varje år i de yngsta kullarna så krävs det alltså att 1.470 stycken barn skall börja spela hockey för att vi skall få se åtta spelare representera sina moderklubbar i Blekinge. De där siffrorna tåls att gräva djupare i och borde analyseras av klubbarna mycket mer än de görs.

Att alltid välja vägen att värva spelare för att kunna spela på en viss nivå är lösningen i princip för alla föreningar idag men är det verkligen den bästa eller rättare sagt är det den enda vägen att ta.

Framgångsfaktorer för idrotten att få fram talanger…

Duktiga ledare är en av de största framgångsfaktorerna för att talanger skall kunna utvecklas till att bli de där duktiga idrottsutövarna som alla strävar efter men det krävs självklart mycket mer än så. Läser man på idrottsforskning.se så ser man också att vikten av en ”röd tråd” och en föreningsorganisation som ger bra utvecklingsmöjligheter är oerhört viktig.

Att man sedan inte ser utövarna som blivande elitidrottare som skall leverera resultat är även det en viktig framgångsfaktor. Det är också viktigt att det finns möjlighet till bra sparring som ger en positiv konkurrens vilket ger utmaning och utveckling. Man tänker ju direkt på den tiden då MODO fick fram NHL spelare efter NHL spelare där de själva pratar mycket om den konkurrens som fanns och som bidrog till att ta nästa steg i utvecklingen..

När man läser detta så kan man ju undra om det här med åldersindelning är det rätta sättet att utveckla talanger på utan det kanske skulle finna ett åldersspann och i det en nivåanpassning för att fler skall hitta rätt och tycka att det här med idrott är roligt. Det finns en del att fundera på i de här frågorna.

HIF Karlskronas viktigaste säsong…

HIF Karlskrona står inför en mycket viktig och spännande säsong då man har spänt bågen rejält. Man har utökat organisationen med en klubbchef i Olof Ljungberg och man kommer denna säsong kunna utnyttja Brinova Arena som skall ge de ekonomiska musklerna att ta steget upp i högsta serien.

Att sedan skapa ett event och publiksiffror av högsta Allsvenska klass tror jag kommer vara fullt möjligt och det skulle vara fantastiskt om vi fick uppleva samma sak som när Lars Möller Madsen tog HIF Karlskrona till högsta serien senast.

Frågan är vem som skall vara den avgörande faktorn i år eller är det laget som helhet som kommer stiga fram? Oavsett så började det bra med en vinst i premiären. Det kommer bli spännande att följa HIF i år…

Ha det

Mikael Johansson